keskiviikko 24. helmikuuta 2016

TEHTÄVÄ: Hiusten värjäyskäsittelyt

1. A) KC:n värikartan sävyt ja värikartta:

.1 Sininen / tuhka
.2 Violetti / helmiäinen
.3 Keltainen / kulta
.4 Oranssi / kupari 
.5  mahonki (oranssi + violetti) 
.6 Punainen 
.7 Tupakka 
.8 Vihreä 

B) Miksi väriopin tunteminen on tärkeää parturi kampaajalle: 
-  Hiusvärin sijoittuminen ympyrään kertoo värin luonteesta mikä helpottaa värjäämistä ja onnistumista.
- Vastavärin huomioiminen värivalinnassa, esim. hius on kuparinruskea ja asiakas haluaa siitä neutraalimman ruskean (-> oranssin vastaväri on sininen). 
- Miten ei toivottu sävy korjataan, esim. liiallisen kultaisuuden poistaminen (-> keltaisen vastaväri on violetti) 

C) Ennen väri käsitelyä täytyy tarkkaan määrittää hiusten tummuus aste, sekä sen vivahteet sillä se helpottaa kun lähdetään miettimään reseptiä. (Ottaen tietysti huomioon asiakkaan toiveet). Esimerkiksi tyviväriä tehtäessä on tärkeää määrittää hiusten tummuus, sekä se kuinka tummaa tyveä tavoitellaan. Värjätessä tulee myön huomioida onko asikkaalla harmaita hiuksia, sillä harmaat vaativat isomman hapetteen sekä paljon massaa, sillä järjäytyvät tervette hiusta huonnommin. Tummuus aste voi myös vaihdella tyven ja pituuden välissä riippuen aiemmista värjäyskäsittelyistä. Nämä asiat on myös hyvä ottaa huomioon. 

2. Melannosyytit, jotka tuottavat hiuksen omaa luonnollista väriainetta melaniinia. Sijaitsee hiusnystyn keskiosassa ja luovuttaa melaniinin vain kuitusoluille. Melanosyyttisolu pystyy valmistamaan melaniinia vain, jos se voi vastaannottaa verenkierrosta väritöntä tyrosiiniaminohappoa. Tyrosiinia ihminen saa normaalista ravinnosta, ja tarvittaessa ihmisen keho pystyy valmistamaan sitä myös itse. Tyrosiinia voi siis hyvällä syyllä sanoa melaniinin raaka-aineeksi. Jotta tyrosinista voi valmistaa melaniinia, melanosyyttisolun tulee tuottaa "apukemikaalia", tyrosinaasientsyymiä. Albiinojen eli värpigmentittömien ihmisten melanosyyttinsä eivät pysty muuttamaan väritöntä tyrosiinia värilliseksi melaniiniksi. Albinismi johtuu melosyyttien geenimuutoksesta. 

Melaniinia on kahdenlaista: rakeista (eumelaniini) ja hajanaista (feomelaniini) melaniinia. Rakeinen melaniini on saanut nimensä siitä, että melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisään ja siirtää rakkulat kuitusoluun. Hajanainen melaniini ei pakkaudu samanlaisiin isoihin rakkuloihin vaan se levittyy kuitusoluihin erittäin pieninä molekyyleinä, eikä sitä voida nähdä edes elektronimikroskoopilla.

Melaniinit ovat hapettuvia luonnollisia väriainesosia. Hiuksissa olevia melaniinien muodostamia kennostomaisia molekyylejä voidaan hapen ja vedyn avulla hajottaa, jolloin niiden värit muuttuu. Tätä värinmuutosta sanotaan vaalentamiseksi.

Rakeinen väriaine eli eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa. Koska erilliset rakeiset melaniinimolekyylit tai edes melaniinirakkulat eivät erotu ihmissilmin pienen kokonsa vuoksi, hiuksessa olevista melaniineista syntyy optinen sekoitus, jonka ihminen näkee ruskeana.

Hajanainen väriaine eli feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa. Pienet hajallaan olevat keltaiset tai keltapunaiset molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen, vaan ne vaikuttavat jossain määrin eumelaniinin aikaansaamaan ruskean värin sävyyn. Punahiuksisilla ihmisillä feomelaaniinin määrä on suurin,

Useissa lähteissä kerrotaan myös niin sanotusti sekamelaniineista, joilla on eu- ja feomelaniinien ominaisuuksia. Kaikista hiuksista löytyy joka tapauksessa eu- ja feomelaniineja (harmaantuneita ja albiinohiuksia lukuun ottamatta).

3. Valmiiden värillisen eli suoraväriainesosan ja värittömien esiväriainesosien eli hapettuvien väriaineiden ero. 

Suoraväriaineosat ovat värillisiä pieniä molekyylejä, jotka eivät muuta väriään missään vaiheessa. Jossaikin värivalmisteissa voi olla mukana myös värillisiä komeettisia väriaineita, jotka tunnistaa väri indeksistä (color index) - tyyppisestä nimestä. Kosmeettisten väriaineiden pääasiallinen tarkoitus ei ole värjätä hiusta, vaan tuotemassaan. Suoraväriainesosia käytetään kaikissa sellaisissa hiuskosmeettisessa valmisteissa, joiden tarkoitus ei ole värjätä hiusta. 

Niitä voidaan käyttää: 

- sampoissa, hoitoaineissa tai muotoilutuotteissa, jotka värjää hiusta
- niin sanotuissa sävytteissä tai värivaahdoissa eli kaikissa sellaisissa värivalmisteissa, joihin ei lisätä hapettavia ainesosia 
- hapettumiseen perustuvissa värivalmisteissa, joita myydään usein nimikkeellä kesto- ja kevytvärit
- vaalennusaineissa

Suoravärit jaetaan kehteen ryhmään: 
- Tilasrakenteeseenpäisesti hiusrakenteeseen kiinnittyvä eli sähkökemiallisesti tai liuottimen avulla kiinnittyvät suoraväriainesosat, Sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriainesosat lähtevät kokonaan pois hiuksesta. Sisältää negatiivisia ja positiivisia varautunet, jotka kiinnittyvät vastakohtiinsa. 

- Pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyvät suoraväriainesosat reagoivat kemiallisesti hiuskeratiinin kanssa niin, että suoraväriainesosa kiinnittyy pysyvästi hiukseen. Tälläiset suoraväriainesosat pysyvöt hiuksessa täysin muuttumattomina pesusta pesuun, kunnes niillä värjätyt hiukset leikataan pois. 

Hapettuvat väriainesosat ovat värittömiä ja siksi niitä usein kutsutaankin esiväriainesosiksi. Ne muuttuu värillisiksi, kun ne päästetään reagoimaan hapen avulla. Hapettuessaan yksittäiset värittömät esiväriainesosat sitoutuvat toisiinsa kemiallisin sidoksin muuttuen samalla värillisiksi. Hapettuvia väriainesosia käytetään hapettumiseen perustuvissa hiusvärivalmisteissa, joita myydään esim. kesto- ja kevytvärit. 

4. A) Sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnittyvistä suoraväriainesosista osa on positiivisesti varautuneita ja osa negatiivisesti varautuneita. Hiuskeratiinissa on sekä positiivisesti että negatiivisesti varautuneita molekyylejä, aminohappoja, joihin nämä sähköisesti varautuneet väriosat voivat kiinnittyä. Hiusten tulee olla puhtaat anionisella tendisillä pestyt, ennen kuin sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnittyvä värivalmiste levitetään. Tämä siitä syystä, että hiuksissa oleva ihotali ja muotoilu- ja hoitotuotteet jättävät hiuket rasvaisiksi ja vähäntää sähköisyyttä. 

B) Kemiallisesti hiuksiin kiinnittyvät suoravärit on ihanteellinen ratkaisu sellaiselle asiakkaalle, joka ei tunne tarvetta hiustensa värin muuttamiseen usein. Nämä väri pysyvät hiuksessa, kunnes värjätty alue leikataan pois. Niitä ei voi poistaa hiuksesta millään menetelmällä tai valmisteella. Mitkään kemiallisesti hiuksen rakenteeseen kiinnittyvät suoraväriaineosat eivät myöskään aiheuta pysyviä rakennevaurioita, joten hiusten rakenne pysyy ehjänä ja hius näyttää kiiltävältä ja on helposti kammattava. 

5. A) Tarvitaan hapetetta: Emäsvärinpoisto, kevytvärjäys, kestovärjäys ja vaalennus. 

B) KC:n hapete vahvuudet: 
1,5%, ei vaalennahiusta
 3%, vaalentaa 1-2 astetta, käytetään tummemmaksi tai samalle tummuusasteelle värjäys, harmaiden peitto
6%, vaalentaa yli 2 asteen vaaleammaksi värjäys
 9%, vaalentaa yli 3 asteen vaalemmaksi värjäys
12%, vaalentaa yli 4 asteen vaalemmaksi värjäys

6.  Vaalennuspohjasta näkee kuinka hiuksen väri muuttuu esimerkiksi vaalentaessa. Lisäksi siitä näkee hyvin että millaiseen tulokseen tullaan pääsemään kun valitaan hapetetta. 


7. Happivaurio syntyy kun vapaat happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisiltoja. Tätä kemiallista reaktiota kutsutaan hiuksen pysyväksi rakennevaurioksi, jota ei voi enään palauttaa millään keinolla eikä sitä voi myöskään mitenkään estää. Pysyvää rakennevauriota voidaan kutsu myös happivaurioksi, sillä happi aiheuttaa vaurion. Ilmassa olevien vapaiden happiatomien aiheuttamat pysyvät rakennevauriot syntyvät paljon hitaammin kuin, jos hiuksiin laitetaan jotain happea vapauttavaa ainetta. Tavallisimpia hiustuotteissa käytettyjä happea vapauttavia aineita ovat vetyperoksidi, persulfaatit ja bromaatit, Näistä persulfaatit vapauttavat happea moninkertaisesti enemmän kuin muut.

Happivauriot näkyvät hiuksessa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten tunnun karkeutena, hiuksen takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeana kammattavana. Vaurioita on hankala nähdä pelkästään silmämääräisesti.

8. KC:n Olaplex on kampaamoissa tarjottava uudenlainen lisäpalvelu ja innovaatio, jota käytetään hiusten kemiallisten käsittelyjen, kuten värjäysten ja vaalennusten yhteydessä. Olaplex korjaa, vahvistaa ja suojaa hiuksia aivan uudella tavalla. Se antaa luovuudelle entistä suuremman vapauden – sen avulla hiusta voidaan vaalentaa vielä vaaleammaksi ja värjätä entistä dramaattisemmin.

Olaplex hoitaa ja korjaa hiuksen kuitukerroksen rakennetta ainutlaatuisen tekniikan avulla. Olaplex perustuu keksintöön, joka estää hiuksen rikkisiltoja katkeamasta käsittelyn yhteydessä ja samalla korjaa jo katkenneita rikkisiltoja. Olaplex estää vahingoittumista, korjaa jo syntyneitä vaurioita ja vahvistaa hiuksia.

9. Vaalennus käsittelyn jälkeen suosittelisin asiakkaalle vaalealle hiukselle tai kosteuttavan sampoon ja hoitoaineen. Näiden lisäksi suosittelisin sävyttävää hoitoainetta riippuen halutaanko hiuksessa säilyttää kylmät vai lämpimät sävyt. Suosittelen näitä sen vuoksi, että vaalennus käsittely aiheuttaa hiukseen vaurioita jotka kaipaavat erityistä hoitoa ja kosteutta.

10. Konsultaatio, mitä asiakas haluaa?

Hiusten analysointi, mitkä mahdollisuudet meillä on toteuttaa asiakkaan toiveet? Jos ei ole mahdollista ehdota parempaa vaihtoehtoa.

Värin valinta, valitaan värit haluttuun lopputuloksen saamiseksi. Tarkka suunnittelu!

Tekniikka, miten ja millä väriä lahdetään? Tehdäänkö raitoja jne jne. Työjärjestys!

Asenne, tehdään jokaiselle asiakkaalle oma paras väri.

Vaalennuspesu, reseptit ovat vaihtelevia, mutta yleensä sen ohje sisältää vaalennusjauhetta, hapetetta, vettä ja sampoota/hoitoainetta sekoitussuhteella, jossa on kaikkia yhtä paljon. Vaalennuspesu levitetään kuiviin pesemättömiin hiuksiin ja sitä levitetään runsaasti. Työskentelyn aikana on varmistuttava siitä että hiusalueet ovat varmasti tuotteen peitossa. Tehoa on tarkkailtava jatkuvasti, mutta hiuksia ei saa jatkuvasti vetää vaalennuksen aikana. Maksimi vaikutus aika on 20 min, Tuote huuhdellaan hiuksesta, kun haluttu vaaleus on saavutettu.

Folioraidat on hyvä valina pitkään hiukseen, johon halutaan lisätä kirkkautta ja vaaleutta, Raitojen paksuudella voi vaikuttaa lopputulokseen, mahdollista tehdä myös osaan hiuksista. Tähän tarvitaan folio lappuja, sivellin sekä vaalennus ainetta.

Huppuraidat soveltuvat allegisoituvalle hiuspohjalle sillä vaalennusaine ei pääse hupun läpi päänahkaan. Mielyttävämpi tehdä lyhyisiin hiuksiin. Tarvitaan huppu, koukku, sivellin sekä vaalennusainetta.

Kampa- sivellin raidat erilaiset kammat soveltuvat hyvin vaalennusaineen levittämiseen. Tekniikalla saadaan luonnollisia lopputuloksia hiuksen pintaan, lisäksi liuku värjäykset on hyvä tehdä tällä tekniikalla.

Lastaraidat voidaan tehdä päällekkäin, Vaalennusaine levitetään lastan avulla hiukseen siveltimellä, tällöin raitojen massa ei sekoitu muuhun hiukseen.

Monivärit ja hiuksien ositus. Kampaajalla on värin levitystä suunnitellessaan tarkka kuva siitä, missä väriä tai värejä valmiissa kampauksessa on. Saadakseen tälläisen tuloksen tulee osat levittää väri niin, että hiusten laskeutuessa kampaukseen värit ovat halutussa paikassa. Värin levittämistä edeltää hiuksiston jakaminen suunnitelman mukaisiin osioihin, se helpottaa värin levittämistä ja hiuksia oi käsitellä pienemmissä osioissa. Tämä myös nopeuttaa työskentelyä sekä tekee siitä järjestelmällistä ja erottaa eri menetelmillä tai eri väreillä värjättävät alueet toisistaan.

Arvioin värimassa hiuksen paksuuden, määrän ja pituuden mukaan, Lyhyeen hiukseen tekisin massaa aluksi 60ml (30ml väriä ja 30ml hapetetta). Ainekustannukset: Väri 4,22e + Hapete 0,63 yht. 4,85.

Värituotteiden poispesemisen tarkoitus on poistaa värituotteet turvallisesti ja huolellisesti hiuspohjasta ja hiuksesta. Vaalennusaine poistetaan hiuksesta ja hiuspohjasta runsaalla vesihuuhtelulla. Vaalennusainetta poistettaessa tulee välttää hieromista, varsinkin silloin kun tuotetta on hiuspohjassa, sillä emulgointi ärsyttää ihoa. Hieronta lisää myös hiuksen venymistä, joka heikentää hiuksen rakennetta etenkin, jos hiukset olivat rakenne vaurioituneet jo ennen vaalentamista.

Hapettuvat värit pestään pois veden ja sampoon avulla. Osaan väreistä lisätään vettä hitaasti samalla hieroen (emulgointi), osa kuitenkin irtoaa parhaiten runsaalla vedellä huuhdeltaessa. Monivärjäyksidsssa poispeseminen pitää suunnitella niin, että toisesta osasta huuhtoutuva väri ei leviä toiseen osaan.

11. - Luxima on kevyt kiiltosävyte, Ultimate on kestoväri ja Velvety on kevyt- ja kevytkestoväri.
- Luxima ei ole kovin pysyvä vaihtoehto hiuksen tummentamiseen.
- Kevytkesto väri on sopiva vaihtoehto kestovärille, joka pureutuu syvemmälle hiuksen sisään.
- Velvetystä tehdään kevytkesto väri muuttamalla sekoitussuhdetta.
- Mikäli halutaan kestävä ja intensiivinen lopputulos.
- 12-sarjalla saadaan kovempia lopputuloksia verrattuna 900-sarjaan jolla tehdään pehmeitä ja lunnollisia lopputuloksia.
- Luxma men sarjan vaikutus aika on 5 min.
- R -kertoo intensiivisestä punapigmentistä, jota väriin on lisätty.
- N- ja NN- sarjaa kannattaa käyttää kun halutaan välttyä hiuksen läpikuultauudelta ja halutaan intensiivisempi pohjaväri.
- Mixer väreillä tehdään vivahteitä väriin tai niillä voidaan taittaa sävyjä. Mixer lisätään värimassaan, sen määrä kannattaa määrittää tarkkaan.
- Lämpökone lyhentää värin vaikutus aikaa,

12. Työturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomioon. Ensiksi tutkia tarkkaan väreissä käytettävät aineet, mikäli asiakkaalla on yliherkkyyksiä. Itsensä kannattaa suojata käsineillä, suoja essulla ja sekoittaa väri massa paikassa jossa on toimiva ilman vaihto. Pölyäviä aineita käytettäessä voi suojatua hengityssuojaimilla tai tehdä sekoitus vetokaapissa. Mikäli väriä joutuu iholle tulisi se pyyhkiö pikaisesti vedellä. Silmään mennyt väri huuhdellaan ja mennään lääkäriin.

Kun asiakkaalla on musta henna tatuointi kannattaa olla huolellinen allergisoivien tuotteiden kanssa, sillä tatuoinnin teossa käytetään voimakkaasti allergoivia aineita. Se ei kuitenkaa estä hiuksien värjäämistä. Tällöin kuitenkin kannattaa tehdä allergia testi ennen asiakkaan värjäämistä.

Lähteet: Väriä ja kiharaa -kirja Raija Kara, Kirsi Oksaharju ja Marjo Oksman, KC:n värimestari 1 opas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti